O pregón co que se inaugurou a festa correu este ano a cargo de José Loira Rúa, o que fose secretario xeral de Pesca entre os anos 1987 e 1996. A súa intervención, marcada polo recordo do seu paso pola Secretaría, fixo referencia ao espírito loitador e ao carácter emprendedor dos guardeses, así como ao labor que vén realizando Orpagu desde a súa constitución «en favor da modernización do sector». Loira tamén adicou uns momentos para homenaxear ás mulleres da zona e á especie protagonista da celebración, o peixe espada, que cualificou de «extremadamente saboroso».
Tras a súa intervención, entregouse o cheque regalo de 100 euros e un trofeo realizado polos alumnos do centro San Xerome Emiliani á autora do cartel da festa deste ano, a nena Sara Lomba. Pola súa banda, un representante do Club Deportivo Sen Amarras presentou a cuarta edición do Campionato Galego Inclusivo de Náutica Adaptada, organizada por esta agrupación en colaboración coa Federación Galega de Motonáutica.
A da Guarda é a terceira proba do campionato autonómico, tras as de Tui e Boiro, e contou coa participación dunha ducia de equipos, formados por piloto e tripulante.
Música, historia e 1.200 quilos de peixe espada
A documental «Historia mariñeira dá Garda» e o Encontro dous Pobos, coa actuación dos grupos locais de música e danza ( Vento Mareiro e Do Lusco e Fusco), un de Polonia ( Poligrodzianie) e outro de Austria (Steirischer Schwung) formaron parte do programa festivo da primeira xornada da Festa do Peixe Espada. Pero non foron os únicos, o Grupo A Boalleira, o Mago Zanas e a agrupación de acordeóns Mascarenhas encargáronse de amenizar a tarde/noite ás numerosas persoas que se achegaron ata A Guarda.
A parte gastronómica do evento estivo presente ao longo de toda a xornada. Ata 1.200 quilos de peixe espada serviranse ao longo destes dous días, en 15 elaboracións diferentes. Desta forma, na carpa instalada no Peirao Alto poderanse seguir degustando ata mañá pola noite as racións de peixe espada con patacas, en guiso, en fideuá, en tostas, en empanada, como zorza, en albóndegas ou en salpicón. Unha infinidade de variedades para gozar dun prato exquisito, san e moi saboroso.
Domingo con música, deporte e moito máis
Mañá pola mañá terá lugar a presentación oficial de Ecodestin- Sensea, unha iniciativa de turismo mariñeiro inclusivo de Bluscus, nun acto que contará coa participación dun representante da Consellería do Mar. Para os amantes da música, a Agrupación da Guarda encargarase de amenizar a mañá cun repertorio especial con motivo da festa. Xa pola tarde, os asistentes ao evento gastronómico e cultural poderán gozar dunha regatilla organizada polo Club de Remo Robaleira, e de diferentes actuacións musicais a cargo das agrupacións Xamaraina, Deixa Andar e Coros Cantábile e Arpegios.